ΕΣΠΑ Banner
Ζητήστε να σας καλέσουμε

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Οι 10 χειρότεροι λεκέδες για τα χαλιά μας (και τρόποι αντιμετώπισης)

Τα χαλιά χαρίζουν ζεστασιά στον χώρο μας και διακοσμούν το σπίτι μας κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Επειδή βρίσκονται στον χώρο μας σχεδόν μόνιμα και τουλάχιστον τον μισό χρόνο συντροφεύουν το σπίτι μας, είναι σημαντικό να τα κρατάμε καθαρά και περιποιημένα.  Αν και φαίνεται δύσκολο να αποφύγουμε κάποιο ενδεχόμενο “ατύχημα” στα χαλιά μας, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχωρίζουμε τον απλό λεκέ από τον βαθύ και να μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε γρήγορα και με τα κατάλληλα μέσα.

Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε έναν λεκέ επιφανειακά ή καθυστερούμε να τον απομακρύνουμε άμεσα από το χαλί μας με αποτέλεσμα εκείνος να εισχωρεί σε βάθος και να το φθείρει. 

Η ζημιά μπορεί να καταστεί ανεπανόρθωτη αν δεν ξέρουμε πώς να δράσουμε εγκαίρως πιστεύοντας ότι ο λεκές είναι απλός και διαχειρίσιμος.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί λεκέδες χαλιών;

Όταν το χαλί βρίσκεται σε χώρο που χρησιμοποιείται καθημερινά είναι πολύ πιθανό να λερωθεί.

Ιδιαίτερα σε χώρους υψηλής κινητικότητας, όπως η κουζίνα ή το σαλόνι, αυξάνονται οι πιθανότητες να παραπέσει οποιοδήποτε φαγητό, ποτό ή αντικείμενο που θα φθείρει το χαλί μας.

Οι πιο συχνοί λεκέδες στα χαλιά είναι:

  • ποτά
  • διάφορα φαγητά
  • λεκέδες που προκαλούνται από οικόσιτα ζώα
  • χημικές ουσίες (απορρυπαντικά, βαφές κ.τ.λ.)
  • αίμα από πληγή - χτύπημα

Αν και οι πιθανότητες να λερωθεί το χαλί μας είναι αυξημένες, εντούτοις οι περισσότεροι λεκέδες είναι διαχειρίσιμοι όταν αφαιρούνται άμεσα. Σε περιπτώσεις που εντοπίσουμε έγκαιρα στο χαλί μας κάποιον λεκέ, τον καθαρίζουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω φθορά του χαλιού. 

Οι λεκέδες ποικίλλουν ανάλογα με το χρόνο δημιουργίας τους, αλλά κυρίως με βάση τις ουσίες που τους προκάλεσαν κάθε φορά.

Υπάρχουν κάποιοι λεκέδες που είναι ο απόλυτος εχθρός των χαλιών. Έτσι, πολλά από τα αγαπημένα μας προϊόντα, φαγητά ή ποτά μπορούν να καταστούν επικίνδυνα για αυτά. 

Ας μετρήσουμε αντίστροφα τους 10 χειρότερους λεκέδες που μπορούν να βλάψουν το χαλί μας.

10. Μπύρα 

Μπύρα

Αν και δε μας περνάει από το μυαλό το συγκεκριμένο ποτό λόγω του όχι τόσο  έντονου χρώματός του, μπορεί να κάνει ζημιά στο χαλί μας αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι η εμφάνιση αλλά η μυρωδιά, αφού αν δεν πλύνουμε άμεσα το χαλί αφαιρώντας έτσι την μπύρα, τότε θα δυσκολευτούμε να απαλλαχθούμε από τη μυρωδιά της.

 

9. Σάλτσα από ντομάτα

Καθαρισμός λεκέ ντομάτας σε χαλίΗ σάλτσα ντομάτας όπως και οτιδήποτε κόκκινο, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για το χαλί μας, καθώς λόγω του συγκεκριμένου χρώματος, ο λεκές φτάνει γρήγορα στα κατώτερα επίπεδα του χαλιού καταστρέφοντας την υφή και το χρώμα του.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο λεκές να απομακρύνεται επιφανειακά και κατόπιν το χαλί μας να πλένεται άμεσα.

 

8. Κερί

Μπλε κερίΗ αφαίρεση του κεριού από το χαλί είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ιδιότητας που έχει να κολλάει και να σκληραίνει, με αποτέλεσμα να σκληραίνουν αντίστοιχα και οι ίνες του χαλιού.

Η θερμότητα είναι ένας καλός τρόπος διαχείρισης του λεκέ όμως θέλει προσοχή και γι’ αυτό θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ειδικούς επαγγελματίες στους καθαρισμούς χαλιών.

 

7. Καφές

Λεκές από καφέ σε χαλίΈνας από τους πιο συνηθισμένους λεκέδες των χαλιών μας αλλά και από τους πιο δύσκολους όταν καθυστερήσουμε τη διαδικασία καθαρισμού του.

Ακόμα και μια σταγόνα μπορεί να βλάψει το χαλί μας όμως αν δράσουμε γρήγορα μπορούμε να αναχαιτίσουμε τη ζημιά. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε σχετικές συμβουλές.

 

6. Αίμα

Καθαρισμός κόκκινου λεκέ σε χαλίΟ λεκές που αφήνει το αίμα μοιάζει με τον λεκέ του κρασιού ή του χυμού σταφυλιού.

Είναι πολύ σημαντικό να αφαιρείται αμέσως διότι όταν ξεραθεί είναι αρκετά δύσκολο να καθαριστεί και μένει σαν στάμπα επάνω στην επιφάνεια του χαλιού.

Επομένως, όσο περισσότερο περιμένετε και αφήσετε τον λεκέ αίματος, τόσο πιο δύσκολο θα’ναι να αφαιρεθεί.

 

5. Μελάνι

Καθαρισμός λεκέ από μελάνι σε χαλίΠρόκειται για έναν εξαιρετικά απαιτητικό λεκέ που δεν καθαρίζεται εύκολα ούτε με ισχυρά απορρυπαντικά.

Ο σκοπός του μελανιού είναι να μένει και να μην ξεθωριάζει είτε στο χαρτί είτε σε οποιαδήποτε επιφάνεια, επομένως η διαχείριση ενός τέτοιου λεκέ είναι δύσκολη. Στην περίπτωση που το χαλί σας λεκιαστεί από μελάνι, απευθυνθείτε σε συνεργείο καθαρισμού χαλιών.

Επικοινωνήστε εδώ με την ομάδα ειδικών της Multiclean και θα σας εξυπηρετήσουμε εγκαίρως.

 

4. Βερνίκι νυχιών

Βερνίκι νυχιών σε χαλίΓνωρίζουμε ότι το βερνίκι νυχιών δεν αφαιρείται καθόλου εύκολα από τα νύχια πόσο μάλλον από την επιφάνεια ενός χαλιού.

Ο ισχυρός αυτός λεκές είναι σχεδόν αδύνατον να αφαιρεθεί χωρίς τη χρήση ατμού μέσω εξειδικευμένων μηχανημάτων καθαρισμού χαλιών.

 

3. Σοκολάτα

Σοκολάτα σε χαλίΑναρωτιέστε πώς μπορεί κάτι τόσο νόστιμο να είναι τόσο επιζήμιο;

Κι όμως, η σοκολάτα όταν λιώσει μπορεί να βλάψει ακόμα και τις πιο λεπτές ίνες του χαλιού με αποτέλεσμα να το φθείρει ανεπανόρθωτα.

Η άμεση δράση καθαρισμού θα σας γλιτώσει από τη ζημιά.

 

2. Κόκκινο κρασί και χυμός σταφυλιού

Λεκές από κρασί σε χαλίΌλοι ξέρουμε τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει το κόκκινο κρασί στο χαλί μας, λόγω του έντονου κόκκινου χρώματός του. Το ίδιο ισχύει και για τον χυμό σταφυλιού.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση του λεκέ εδώ είναι σημαντική όμως τίποτε δεν μπορεί να δώσει το αποτέλεσμα που θα προκύψει από έναν επαγγελματικό καθαρισμό του χαλιού σας.

 

1. Λευκαντικό ρούχων (χλωρίνη)

Λεκές σε χαλί από χλωρίνηΤο λευκαντικό ρούχων είναι ένα πολύ ισχυρό υγρό που λευκαίνει τα ρούχα μας.

Ωστόσο, αν μια σταγόνα έστω πέσει στο χαλί μας, μπορεί να καταστραφεί εντελώς.

Ο λεκές από λευκαντικό ρούχων είναι τόσο δυνατός που ακόμα και ο επαγγελματικός καθαρισμός μπορεί να αποβεί αναποτελεσματικός.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει τα απορρυπαντικά να φυλάσσονται κλειστά σε ντουλάπι μακριά από τα χαλιά σας. Τέλος, στην περίπτωση που το χαλί σας λεκιαστεί από χλωρίνη είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ποιους θα απευθυνθείτε.

 

Τα ταπητοκαθαριστήρια Multiclean έχει περισσότερα από 45 χρόνια εμπειρίας σε εξειδικευμένες υπηρεσίες καθαρισμού χαλιών για χιλιάδες ευχαριστημένους πελάτες, και είναι εδώ για να σας βοηθήσει. 

Αναζητήστε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στην ιστοσελίδα μας και καλέστε μας για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία χρειαστείτε.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω άμεσα τους λεκέδες που δημιουργούνται από τα παραπάνω υλικά;

Αντιμετώπιση λεκέδων σε χαλί από μπύρα, αίμα, σάλτσα ντομάτας, καφέ ή κρασί

Για τους λεκέδες που δημιουργούνται από μπύρα, αίμα, σάλτσα ντομάτας ή καφέ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρχικά μια πετσέτα ή ένα χαρτί κουζίνας που θα τραβήξει το υγρό στοιχείο.

Έπειτα, προτείνεται να ανακατέψετε μια κουταλιά της σούπας απορρυπαντικό πιάτων με μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι μέσα σε ζεστό νερό. Σε τελικό στάδιο, εφαρμόστε το υγρό αυτό λίγο-λίγο πάνω στο χαλί και σκουπίστε ελαφρά με ένα λευκό πανί. 

Η ίδια πρακτική μπορεί να αξιοποιηθεί σε λεκέδες που προκαλούνται από κρασί, μόνο που αντί για ξύδι προτείνεται η χρήση μαγειρικής σόδας στο μείγμα.

Αντιμετώπιση λεκέδων σε χαλί από σοκολάτα

Για τους λεκέδες σοκολάτας, η καλύτερη λύση είναι να ρίξετε άμεσα κρύο νερό και να αφήσετε για μερικά λεπτά.

Σε δεύτερη φάση και αφού σκουπίσετε ελαφρά με ένα πανί, επαναλάβετε τη διαδικασία.

Αντιμετώπιση λεκέδων σε χαλί από μελάνι

Το μελάνι μπορεί να αφαιρεθεί από το χαλί σας χρησιμοποιώντας αλκοολούχο διάλυμα πάνω σε βαμβάκι και αφήνοντάς το στο χαλί για μερικά λεπτά. Κατόπιν, συνίσταται η χρήση ζεστού νερού πάνω στο χαλί και η σταδιακή αφαίρεσή του με τη χρήση ενός λευκού πανιού. Το μελάνι μπορεί να φαίνεται τρομακτικός εχθρός του χαλιού σας αλλά μετά από τη διαδικασία που προαναφέραμε, μπορεί να αφαιρεθεί σχεδόν αποτελεσματικά κατά το πλύσιμο.

Αντιμετώπιση λεκέδων σε χαλί από βερνίκι νυχιών

Για το βερνίκι νυχιών, προτείνεται το βρέξιμο του χαλιού σας με κρύο νερό. Σε επόμενο στάδιο, εφαρμόστε λακ μαλλιών σε συνδυασμό με ελάχιστη αλκοόλη για περίπου 15-20 λεπτά και αφαιρέστε με βούρτσα τριψίματος.

Αντιμετώπιση λεκέδων σε χαλί από κερί

Το κερί, τέλος, μπορεί να αφαιρεθεί αν εφαρμόσετε πάνω στον λεκέ  μια βαμβακερή πετσέτα και έπειτα πατήσετε με το σίδερο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για 10 δευτερόλεπτα. Το κερί θα ζεσταθεί και θα κολλήσει στην πετσέτα. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί.

Αν και οι παραπάνω λύσεις είναι αποτελεσματικές, εντούτοις ο ολοκληρωμένος και αποτελεσματικός καθαρισμός πραγματώνεται μέσω επαγγελματικής διαδικασίας και με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού. Για οποιαδήποτε πληροφορία, η Multiclean είναι πάντα στη διάθεσή σας.

Με προτεραιότητα την ασφάλειά σας.

Στη Multiclean, η προστασία των πελατών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Για το λόγο αυτό, έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά σας σε κάθε στάδιο των υπηρεσιών μας. Το προσωπικό μας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του Covid-19, φοράει μάσκα και υποβάλλεται σε τακτικούς έλεγχους και θερμομετρήσεις.

Συμβουλές & Προσφορές

Κερδίστε επιπλέον 5% έκπτωση με την εγγραφή σας στα ενημερωτικά emails μας και λάβετε μοναδικές συμβουλές καθαρισμού, περιποίησης και άλλες προσφορές.