ΕΣΠΑ Banner
Ζητήστε να σας καλέσουμε

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή να καθαρίσω το χαλί μου;

Ο καθαρισμός των χαλιών μας είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα κυρίως λόγω του χρόνου που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί, σε περίπτωση που αναλαμβάνουμε οι ίδιοι τον καθαρισμό τους. 

Όμως, ακόμα και αν δε διεκπεραιώσουμε εμείς τη δουλειά αυτή, τυχαίνει να αναρωτηθούμε αν θα πρέπει να παραδώσουμε τα χαλιά μας μετά το τέλος του χειμώνα ή λίγο πριν το ξεκίνημά του σε κάποιο επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού. 

Η Multiclean σας δίνει απαντήσεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε εποχής καθαρισμού των χαλιών σας αλλά και χρήσιμες συμβουλές για την πιο κατάλληλη εποχή πλυσίματός τους.

Προγραμματισμός και συχνότητα καθαρισμού των χαλιών

Πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να διευκρινιστούν η συχνότητα αλλά και ο τρόπος κατά τον οποίο καθαρίζουμε τα χαλιά μας. 

Στην περίπτωση που το χαλί μας χρειάζεται έναν επαγγελματικό καθαρισμό, ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει

Μία φορά στο τόσο, όταν το χαλί σας χάσει το χρώμα του και φαίνεται βρώμικο και φθαρμένο ή όταν πρέπει έτσι και αλλιώς να καθαριστεί (τουλάχιστον μια φορά το χρόνο), προκειμένου να αποθηκευτεί καθαρό, με ασφάλεια και χωρίς μικροοργανισμούς και μικρόβια;

Συνήθως, από τη στιγμή που ένα χαλί φαίνεται βρώμικο, η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Οι μικροοργανισμοί, η βρωμιά και οι λεκέδες έχουν εισχωρήσει στα βαθύτερα σημεία του χαλιού και έχουν καταστρέψει την υφή και την ποιότητά του ενώ ταυτόχρονα εκείνο αποτελεί εστία μικροβίων

Στην περίπτωση αυτή, ο απλός καθαρισμός με την ηλεκτρική σκούπα θα αποβεί μη αποτελεσματικός, αφού θα απομακρύνει ό,τι υπάρχει μόνο επιφανειακά.

Επομένως, ο τακτικός καθαρισμός είναι το κλειδί για τη μακροζωία του χαλιού σας και συνεπώς για να διατηρείται καθαρό και σε καλή κατάσταση πριν να προλάβουν οι λεκέδες να εισχωρήσουν βαθύτερα.

Αν το πλύσιμο των χαλιών πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο, όπως εξάλλου συμβαίνει στα περισσότερα σπίτια, θα πρέπει να καταλήξουμε στην κατάλληλη για αυτό εποχή: την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε εποχής

Καθαρισμός χαλιού την άνοιξη

ΆνοιξηΗ άνοιξη θεωρείται τυπικά μια από τις πιο δημοφιλής εποχές στις προτιμήσεις του κόσμου για τον καθαρισμό των χαλιών. Αυτό συμβαίνει επειδή τότε έχουμε τη λεγόμενη “αλλαγή της εποχής” ή με άλλα λόγια τη μετάβαση από την κρύα εποχή στην πιο ζεστή. 

Συνεπώς, το σπίτι αερίζεται περισσότερο και μας δημιουργείται η ανάγκη να καθαρίσουμε ό,τι έχει μαζευτεί κάτω από τα χαλιά του σπιτιού μας καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. 

Εφόσον την εποχή αυτή πραγματοποιείται το μάζεμα των χαλιών μας, επιθυμούμε να φροντίσουμε και για την ασφαλή και όσο δυνατόν καλύτερη αποθήκευσή τους καταφεύγοντας έτσι στον καθαρισμό τους. Αρκετοί αναλαμβάνουν μόνοι τους το κομμάτι αυτό, αλλά πολύ περισσότεροι απευθύνονται σε κάποιο επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού χαλιών, αφενός για να γλιτώσουν κόπο και χρόνο και αφετέρου προκειμένου να είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα.

Η άνοιξη θεωρείται από πολλούς ως η ιδανική περίοδος καθαρισμού των χαλιών ακόμα και αν αυτά παραμείνουν στρωμένα στο σπίτι, διότι με τον ερχομό της αρχίζουν να εμφανίζονται και οι αλλεργίες. Ως εκ τούτου, ο καθαρισμός την εποχή αυτή αποτρέπει και την περαιτέρω εξάπλωση των όποιων αλλεργιογόνων παραγόντων που έχουν την τάση να προσκολλώνται στο χαλί μας.

Από την άλλη πλευρά, κατά την περίοδο της άνοιξης που συνηθίζουμε να ανοίγουμε συχνότερα τα παράθυρα, μεταφέρονται στα χαλιά μας σκόνη, γύρη και μικρόβια που την εποχή αυτή πολλαπλασιάζονται ταχέως. Η παραμονή των χαλιών στο πάτωμα σε συνδυασμό με τον απλό καθαρισμό τους με μια ηλεκτρική σκούπα αποτελούν αναποτελεσματικές μεθόδους καθαρισμού.

Καθαρισμός χαλιού το καλοκαίρι

ΚαλοκαίριΤο καλοκαίρι περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και πολλοί από εμάς κάνουμε διακοπές μακριά από το σπίτι μας.

Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για να καθαρίσετε το χαλί σας, αφού κατά τη διαδικασία καθαρισμού αλλά και μετά από αυτή, θα χρειαστεί να μην το χρησιμοποιήσετε για κάμποσες ώρες έως και ολόκληρη ημέρα.

Εφόσον δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσετε τα χαλιά σας κατά τους θερινούς μήνες, επιλέγουμε το εν λόγω διάστημα για το πλύσιμό τους. Άρα η καλοκαιρινή περίοδος εξυπηρετεί χρονικά για λόγους μη χρησιμότητας των χαλιών σας.

Ωστόσο, η καλοκαιρινή ζέστη δε διευκολύνει πάντα τον σκοπό μας.

Το καλοκαίρι κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα η υγρασία, η οποία μπορεί να παγιδευτεί στα χαλιά αμέσως μετά τον καθαρισμό και το πλύσιμό τους εφόσον ο αέρας στην ατμόσφαιρα δεν μπορεί να την απορροφήσει επαρκώς.

Η συσσώρευση υγρασίας στο χαλί ενισχύει τις δυσάρεστες οσμές κάνοντας το χαλί σας να μοιάζει περισσότερο βρώμικο παρά καθαρό, ενώ συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Καθαρισμός χαλιού το φθινόπωρο

Φθινόπωρο

Η φθινοπωρινή περίοδος είναι η δεύτερη κατά σειρά προτίμησης πιο δημοφιλής εποχή για τον καθαρισμό των χαλιών.

Η επιστροφή από τις διακοπές, η έναρξη των εργασιών και των σχολείων, δημιουργεί την αίσθηση μιας γενικής προετοιμασίας για τον ερχομό του χειμώνα, συνεπώς και για το στρώσιμο των χαλιών. Είναι η περίοδος που επιθυμούμε να έχουμε έτοιμα τα χαλιά μας για να αξιοποιηθούν στο σπίτι.

Ο καθαρισμός τους λοιπόν μπορεί να πραγματοποιηθεί κάλλιστα εκείνη τη στιγμή ώστε τα καθαρά χαλιά να χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά το πλύσιμο και το στέγνωμά τους.

Αν και το φθινόπωρο φαίνεται ως ιδανικό διάστημα καθαρισμού, εντούτοις ίσως και να μην είναι.

Η κίνηση στο σπίτι είναι έντονη και η επαναφορά στους γρήγορους ρυθμούς της ρουτίνας μας αποτρέπει από το να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία.

Εξάλλου ο χρόνος που απαιτείται να παραμείνει εκτός χρήσης το χαλί μας μετά το καθάρισμα είναι αρκετός τη στιγμή που βιαζόμαστε να γίνουν όλα γρήγορα. Μάλλον, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε.

Καθαρισμός χαλιού το χειμώνα

ΧειμώναςΜπορεί να υποθέσουμε ότι η πιο κατάλληλη στιγμή για να καθαρίσουμε τα χαλιά μας είναι όταν αυτά χρησιμοποιούνται περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως να αποφύγουμε την εξάπλωση των μικροβίων και της σκόνης και να απομακρύνουμε τους επιφανειακούς λεκέδες. 

Όντως, ο χειμερινός καθαρισμός των χαλιών μας είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι μας και να απομακρύνουμε μερικώς σκόνες, λεκέδες και μικρόβια.

Τη χειμερινή περίοδο συνηθίζουμε να κρατάμε το σπίτι κλειστό ώστε να διατηρείται το περιβάλλον όσο γίνεται πιο ζεστό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση της υγρασίας στον χώρο. 

Τον χειμώνα ο καιρός δεν είναι σύμμαχος του σωστού και ολοκληρωμένου καθαρισμού του χαλιού μας. Το κρύο και η υγρασία θα καθυστερήσουν πολύ το στέγνωμα του χαλιού τη στιγμή που θα το χρειάζεστε στο σπίτι περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. 

Σίγουρα, αν απευθυνθείτε στους επαγγελματίες καθαρισμού χαλιών θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε στεγνό καθάρισμα στα χαλιά, όμως αν αναλάβετε το έργο μόνοι σας, ίσως το καθάρισμα αποβεί αναποτελεσματικό και δύσκολο εγχείρημα μιας και θα απαιτεί πολύ χρόνο

H Multiclean αναλαμβάνει το στεγνό καθάρισμα των χαλιών σας αποτελεσματικά και χωρίς τη δέσμευση του χρόνου σας ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επομένως, ποια εποχή είναι η πιο κατάλληλη για καθαρισμό χαλιού;

Ο καθαρισμός των χαλιών μας είναι αναγκαίος και απαραίτητος για τη διατήρησή τους στο χρόνο.

Για τον λόγο αυτό ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να καθαρίζουμε τα χαλιά μας έστω και επιφανειακά με τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

Μπορείτε να δείτε συμβουλές για τον καθαρισμό των χαλιών σας (και όχι μόνο) στα άρθρα για καθαρισμό χαλιού.

Ο ολοκληρωμένος καθαρισμός των χαλιών σας μπορεί να πραγματωθεί όλες τις εποχές, όμως θα πρέπει να σκεφθείτε ποια είναι πιο βολική για εσάς και κατά πόσο ευνοείται από τις εξωτερικές συνθήκες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε εποχής καθαρισμού, καταλήγουμε στο ότι η πιο ιδανική εποχή για να καθαρίσουμε τα χαλιά μας είναι η άνοιξη, και αυτό επειδή την περίοδο εκείνη γίνεται το μάζεμα και η αποθήκευσή τους ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν κατευθείαν μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Ακόμα, ο καιρός είναι ευνοϊκός ενώ ταυτόχρονα δεν περιοριζόμαστε στο άνοιγμα των παραθύρων για την ανανέωση του αέρα στον χώρο μας και γρήγορο στέγνωμα των χαλιών μας.

Με προτεραιότητα την ασφάλειά σας.

Στη Multiclean, η προστασία των πελατών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Για το λόγο αυτό, έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά σας σε κάθε στάδιο των υπηρεσιών μας. Το προσωπικό μας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του Covid-19, φοράει μάσκα και υποβάλλεται σε τακτικούς έλεγχους και θερμομετρήσεις.

Συμβουλές & Προσφορές

Κερδίστε επιπλέον 5% έκπτωση με την εγγραφή σας στα ενημερωτικά emails μας και λάβετε μοναδικές συμβουλές καθαρισμού, περιποίησης και άλλες προσφορές.