ΕΣΠΑ Banner
Ζητήστε να σας καλέσουμε

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Πώς να καθαρίσω το στρώμα μου από ακάρεα σκόνης;

Ποια προβλήματα δημιουργούνται από την ύπαρξη ακάρεων στο στρώμα μου;

Τα ακάρεα σκόνης βρίσκονται αναπόφευκτα παντού μέσα στο σπίτι μας και μετακινούνται στο χώρο πολύ εύκολα φτάνοντας μέχρι και στο στρώμα μας. 

Ειδικότερα σε περιόδους όπου υπάρχει στην ατμόσφαιρα και στο σπίτι υψηλή υγρασία ή υψηλές θερμοκρασίες, τα ακάρεα πολλαπλασιάζονται καθώς η ανάπτυξή τους ευνοείται με αυτές τις συνθήκες. 

Έτσι, μέσα σε ένα μόνο γραμμάριο σκόνης μπορούν να εντοπιστούν γύρω στα 100 τουλάχιστον άτομα από ακάρεα επηρεάζοντας πολλές φορές την υγεία μας και δημιουργώντας: 

  • αναπνευστικά προβλήματα
  • ρινίτιδα
  • δερματικές αλλεργίες και κνησμό
  • άσθμα
  • καταρροή ή επιπεφυκίτιδα

Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να απομακρύνονται μέσω σωστού καθαρισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον βασικότερο χώρο όπου κινούνται, δηλαδή το στρώμα μας.

Τι είναι τα ακάρεα σκόνης; 

Ακάρεα σκόνηςΤα ακάρεα σκόνης είναι πολύ μικροσκοπικά έντομα που δεν είναι ορατά με “γυμνό” μάτι. Πρόκειται για ζωύφια που μεταφέρονται μέσω της σκόνης που υπάρχει στο σπίτι μας. 

Η πλειοψηφία των ακάρεων ζει στα στρώματα και δευτερευόντως στις μοκέτες και τα χαλιά μας. Τινάσσοντας το στρώμα ή το χαλί μας, οι μικροοργανισμοί αυτοί εξαπλώνονται σε όλο το σπίτι μας και αιωρούνται για ώρα στον περιβάλλοντα χώρο λόγω του ελάχιστου βάρους τους. 

Οι ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή τους είναι η υγρασία και η ζέστη ενώ τροφή για αυτά αποτελεί ακόμα και ο ιδρώτας και όλα τα νεκρά ανθρώπινα κύτταρα που αποβάλλουμε και μεταφέρουμε από το σώμα στο σπίτι μας. 

Τα ακάρεα σκόνης είναι αλλεργιογόνα για πολλούς ανθρώπους και συχνά διαταράσσουν τόσο τον ύπνο όσο και την καλή μας υγεία και υγιεινή. Ωστόσο, αποτελούν αναπόφευκτο κακό που αν και ενοχλητικό, μπορούμε να το περιορίσουμε σε ένα βαθμό ώστε να μη μας επηρεάζει σημαντικά. 

Γι’ αυτό, ο σωστός καθαρισμός του στρώματός μας από τα ακάρεα είναι υψίστης σημασίας.

Πώς μπορώ να καθαρίσω το στρώμα μου από τα ακάρεα;

Σκούπισμα στρώματοςΌπως είναι φυσικό, οι επιφάνειες που καλύπτονται συχνά από ακάρεα είναι το στρώμα, τα χαλιά, οι μοκέτες και οι καναπέδες μας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ακάρεα τρέφονται ως επί το πλείστον με νεκρά κύτταρα, ιδρώτα κ.τ.λ. 

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τους τρόπους που μπορούμε να καθαρίσουμε το στρώμα μας ώστε να ελαχιστοποιήσουμε όσο δύναται περισσότερο τον αριθμό των ακάρεων σε αυτό.

O καθαρισμός των στρωμάτων από τα ακάρεα δεν είναι εύκολη υπόθεση

Αρχικά, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι με τον όρο καθαρισμό στην προκειμένη περίπτωση δεν εννοούμε την απαλλαγή από αυτά ή την πλήρη εξουδετέρωσή τους, μιας και κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί, αλλά εννοούμε τη μείωση του πληθυσμού τους σε βαθμό που να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να επιδράσουν αρνητικά σε εμάς και την υγεία μας.

Η ποιότητα του στρώματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το πώς θα το καθαρίσουμε διότι σε περίπτωση που το στρώμα μας είναι memory foam, δεν επιτρέπεται η χρήση μεγάλης ποσότητας υγρού στοιχείου ή νερού κατά τον καθαρισμό του. Έτσι, ανάλογα με το είδος στρώματος που διαθέτετε, μπορείτε να αξιοποιήσετε καθεμιά από τις μεθόδους που θα σας προτείνουμε.

Οι βασικές συμβουλές καθαρισμού για τον περιορισμό των ακάρεων έχουν ως εξής:

Ξεσκόνισμα με υγρό πανί 

Πανί καθαρισμούΤο ξεσκόνισμα του στρώματός σας θα πρέπει να γίνεται πάντα με λίγο υγρό στο πανί και αυτό διότι με το απλό ξεσκόνισμα το μόνο που καταφέρνουμε είναι να διαχέουμε τα ακάρεα στον υπόλοιπο χώρο του σπιτιού και να έχουμε πολύ μικρή αποτελεσματικότητα.

Αντιθέτως, αν το πανί που ξεσκονίζουμε το στρώμα αλλά και κάθε επιφάνεια στο σπίτι μας με υγρό πανί, τότε πολλά από τα ακάρεα σκόνης θα προσκολληθούν σε αυτό αποφεύγοντας τον κίνδυνο διάδοσης στον περιβάλλοντα χώρο.

Συχνός αερισμός του στρώματος και έκθεση στον ήλιο

ΣτρώμαΈνας πολύ βασικός τρόπος πρόληψης πολλαπλασιασμού των ακάρεων αλλά και των περιττωμάτων τους είναι η έκθεση του στρώματός σας στον ήλιο.

Το στρώμα θα πρέπει να τοποθετείται ανά 6 μήνες (το πολύ) σε σημείο που το “βλέπει” ο ήλιος όπως επίσης και να αερίζεται όσο πιο συχνά γίνεται.

Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται, ο περιορισμός της υγρασίας σε συνδυασμό με τον αερισμό του στρώματος αποτρέπει την εξάπλωση των ακάρεων αλλα και την αποφυγή δυσάρεστων οσμών.

Ηλεκτρική σκούπα

Καθαρισμό στρώματος με σκούπαΑποτελεί τον βασικότερο τρόπο καθαρισμού των στρωμάτων αλλά και ολόκληρου του δωματίου μας. Η ηλεκτρική σκούπα θα πρέπει να χρησιμοποιείται 1-2 φορές τη βδομάδα προκειμένου να απομακρύνονται τα ακάρεα και να αποφεύγεται ο πολλαπλασιασμός τους πάνω στο κρεβάτι μας.

Για να καθαρίσετε το στρώμα σας με την ηλεκτρική σκούπα, ξεκινήστε από το πάνω μέρος και συνεχίστε κατά μήκος όλου του στρώματος, φροντίζοντας να σκουπιστεί επιμελώς κάθε σημείο του.

Ειδική θήκη ανθεκτική στα ακάρεα

Προστασία στρώματος με κάλυμαΑφού πραγματοποιηθεί καθαρισμός του στρώματός σας με τις μεθόδους που προαναφέραμε μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικές θήκες για το στρώμα και τα κλινοσκεπάσματα που είναι ανθεκτικές στην εισροή των ακάρεων στο εσωτερικό των μαξιλαριών και του στρώματός σας.

Με τον τρόπο αυτό μειώνετε σημαντικά την εξάπλωση των ακάρεων και την είσοδό τους στο στρώμα σας, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ύπνου και φυσικά καλύτερες συνθήκες υγιεινής.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πολλές αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού μας οφείλονται στα ακάρεα όπως ο βήχας, η αλλεργική ρινίτιδα, το φτέρνισμα, η μπουκωμένη μύτη, το άσθμα, η φαγούρα, τα δερματικά εξανθήματα κ.ά.

Μαγειρική σόδα

Καθαρισμός με μαγειρική σόδαΗ μαγειρική σόδα είναι υλικό που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στους καθαρισμούς.

Ειδικότερα και αναφορικά με τον καθαρισμό των στρωμάτων (όχι των memory foam και των latex), η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα υλικά (αλάτι, χυμό λεμονιού, υγρό πιάτων) για να καθαρίσετε την επιφάνειά του.

Οδηγίες Χρήσης:

  1. Καθαρίστε πρώτα το στρώμα με ηλεκτρική σκούπα
  2. Πασπαλίστε στο στρώμα σκόνη μαγειρικής σόδας και τρίψτε το ελαφρά με μία βούρτσα.
  3. Αφήστε τη σόδα να δράσει για περίπου 15-30 λεπτά (ή και παραπάνω αν θέλετε) και έπειτα αφαιρέστε το με την ηλεκτρική σας σκούπα.


Pro Tip:

Αν υπάρχουν λεκέδες, μπορείτε να αναμείξετε τη σόδα με λίγο κρύο νερό, αλάτι, και χυμό λεμονιού, δημιουργώντας μία πάστα, με την οποία θα τους τρίψετε ταμποναριστά.

Αφήστε το μίγμα για 3-5 λεπτά και αφαιρέστε το με μία καθαρή πετσέτα. Ποτέ μη χρησιμοποιήσετε σκέτο νερό γιατί θα οδηγήσει τους λεκέδες να ανοίξουν περισσότερο.

Απολύμανση του στρώματος

Απολύμανση στρώματοςΤελευταία αλλά εξίσου σημαντική λύση στο πρόβλημα της παρουσίας των ακάρεων στο στρώμα μας είναι η απολύμανσή του.

Η μέθοδος αυτή αποτελεί και την πιο σίγουρη και ταυτόχρονα ασφαλή λύση καθώς η ολοκληρωμένη απολύμανση πραγματοποιείται από επαγγελματίες με τη χρήση, μεταξύ άλλων, και της σκούπας ατμού ισχυρής αναρρόφησης με πολλαπλά στάδια φιλτραρίσματος.

Η απολύμανση του στρώματος είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο τουλάχιστον ή ιδανικά κάθε 6 μήνες. Ειδικά για τα άτομα που εμφανίζουν μεγάλη δερματική ευαισθησία και αλλεργίες στα ακάρεα είναι επιτακτική η ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο επαγγελματικό καθαρισμό.

Πώς μπορώ να επιτύχω τον καλύτερο και σε βάθος καθαρισμό του στρώματός μου;

βιο καθαρισμός στρώματοςΟι παραπάνω συμβουλές μας αποτελούν ένα τρόπο για προσωρινή αναχαίτιση του προβλήματος και σε καμιά περίπτωση δεν εγγυώνται ένα αποτελεσματικό και σε βάθος καθαρισμό του στρώματός σας.

Σε κάθε περίπτωση σας προτείνουμε τον βιο-καθαρισμό (χωρίς υγρασία) του στρώματος σας τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο. Η ομάδα της Multiclean απαρτίζεται από επαγγελματίες στον χώρο των καθαρισμών με χρόνια εμπειρίας και χιλιάδες ευχαριστημένους πελάτες.

Κατά τη διάρκεια καθαρισμού χρησιμοποιούμε μηχανήματα που δεν ανακυκλώνουν τη σκόνη στον χώρο σας, φίλτρα HEPA, λάμπα UVC ακτινοβολίας και την καταπληκτική συσκευή HealthWay, που πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην εξυγίανση της εσωτερικής επιμόλυνσης.

Το βραβευμένο σύστημα της περιλαμβάνει 9 στάδια καθαρισμού και εφαρμόζει το DFS, το οποίο συλλαμβάνει περισσότερο από το 99,99% των σωματιδίων σε μέγεθος 0,007 micron. Το γεγονός αυτό το κάνει 4 φορές πιο αποτελεσματικό σε σύγκριση με ένα εγκεκριμένο φίλτρο HEPA.

Διαβάστε περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας μας σχετικά με τον καθαρισμό στρωμάτων.

Για οποιαδήποτε απορία ή για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μας μέσω των στοιχείων στη σελίδα επικοινωνίας.

Με προτεραιότητα την ασφάλειά σας.

Στη Multiclean, η προστασία των πελατών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Για το λόγο αυτό, έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά σας σε κάθε στάδιο των υπηρεσιών μας. Το προσωπικό μας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του Covid-19, φοράει μάσκα και υποβάλλεται σε τακτικούς έλεγχους και θερμομετρήσεις.

Συμβουλές & Προσφορές

Κερδίστε επιπλέον 5% έκπτωση με την εγγραφή σας στα ενημερωτικά emails μας και λάβετε μοναδικές συμβουλές καθαρισμού, περιποίησης και άλλες προσφορές.