Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης
ΕΣΠΑ Banner
Ζητήστε να σας καλέσουμε

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Πώς να διατηρείτε τα χαλιά καθαρά όταν ζείτε με παιδιά

Πώς να διατηρείτε τα χαλιά καθαρά όταν ζείτε με παιδιά

Παιδί παίζει πάνω σε χαλίΗ διατήρηση της καθαριότητας των χαλιών μας είναι από μόνη της ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς το χαλί από τη φύση του έχει την ιδιότητα να συγκρατεί τη θερμότητα αλλά και ό,τι αιωρείται στον περιβάλλοντα χώρο, όπως για παράδειγμα σκόνη, βρωμιά και μικρόβια. 

Πόσο επιβλαβείς μπορεί να είναι αυτοί οι ρύποι για την υγεία μας; Μπορείτε να μάθετε στο σχετικά άρθρο μας για το πόσο επικίνδυνο είναι ένα βρώμικο χαλί.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχουμε παιδιά στο σπίτι, το γεγονός αυτό κάνει τον σκοπό μας ακόμα δυσκολότερο κυρίως επειδή τα μικρά παιδιά δεν έχουν την έγνοια να μείνουν καθαρά. 

Αντιθέτως, το παιχνίδι πάνω στο χαλί και η κατανάλωση φαγητού και ποτού γύρω από αυτό εντείνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης των μικροβίων και της σκόνης ενώ ταυτόχρονα επηρεάζουν αρνητικά τη γενικότερη καθαριότητα του χαλιού μας.

Είναι βέβαιο ότι τα παιδιά χρειάζονται το παιχνίδι όπως είναι βέβαιο και το ότι θα λερωθούν ή θα λερώσουν τα χαλιά, ωστόσο μπορούμε αντί να τα περιορίσουμε αυστηρώς, να φροντίσουμε τον συχνό καθαρισμό των χαλιών μας ώστε εκείνα να ακουμπάνε κάθε φορά σε όσο το δυνατόν καθαρότερες επιφάνειες.

Πώς θα κρατήσουμε όμως τα χαλιά μας καθαρά όταν τα παιδιά τρέχουν μέσα στο σπίτι σχεδόν συνεχόμενα; 

Η σκόνη και οι λεκέδες στα χαλιά κάνουν το σπίτι να φαίνεται βρώμικο και ακατάστατο ενώ οι συνθήκες αυτές είναι ανθυγιεινές για εμάς και τα παιδιά μας.

Πολλές φορές τυχαίνει να πέσει φαγητό ή ποτό πάνω στο χαλί ή ακόμα ουσίες που μας δημιουργούν ανησυχία για το κατά πόσο είναι εύκολο να καθαριστούν και τι αντίκτυπο θα έχουν στο χαλί μας. 

Μπορείτε να δείτε συμβουλές για προσωρινή αναχαίτιση του προβλήματος στο άρθρο μας για το πως να αντιμετωπίσετε τους 10 χειρότερους λεκέδες στα χαλιά.

Τα ενδεχόμενα που συντελούν στη φθορά του χαλιού μας είναι περισσότερα όταν στον χώρο κινούνται παιδιά, επειδή λόγω της ανεμελιάς και του παιχνιδιού τους αρκετά συχνά γίνονται απρόσεκτα. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν είναι σημαντικό να βρεθεί ένας τρόπος προκειμένου να διατηρούνται τα χαλιά μας καθαρά, ακόμα και αν τα παιδιά μας “φροντίζουν” για το αντίθετο. 

H ομάδα της Multiclean, ειδικής στους καθαρισμούς χαλιών σας προτείνει παρακάτω ορισμένους τρόπους καθαρισμού των χαλιών σας όταν ζείτε μαζί με παιδιά.

Τρόποι καθαρισμού των χαλιών κατά τη συμβίωσή μας με παιδιά

Τα χαλιά μας κατά μέσο όρο συγκεντρώνουν περίπου 40 κιλά σκόνης μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Ο αριθμός αυτός είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερος όταν στο σπίτι μας κινούνται είτε παιδιά είτε κατοικίδια ζώα. 

Μπορείτε να δείτε σχετικές συμβουλές καθαρισμού στο άρθρο μας για το πώς καθαρίζω το χαλί μου όταν έχω κατοικίδιο.

Προκειμένου να κάνετε τον καθαρισμό πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό ίσως θα πρέπει να υιοθετήσετε συνήθειες καθαρισμού τις οποίες άλλοι που δεν έχουν παιδιά ενδεχομένως και να αγνοούσαν. 

Ακολουθώντας μια συγκεκριμένη ρουτίνα στον τρόπο που καθαρίζετε τα χαλιά σας, θα μπορέσετε να διασφαλίσετε σε κάποιο βαθμό την απομάκρυνση της βρωμιάς, της σκόνης και των μικροβίων από αυτά. 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποια μέτρα για να πετύχετε τον σκοπό σας.

1.  Συχνή χρήση της ηλεκτρικής σκούπας

Καθαρισμός χαλιού με ηλεκτρική σκούπαΔεν υπάρχει αμεσότερος τρόπος για να καθαρίσετε το χαλί σας από το να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα για να απομακρυνθούν οι λεκέδες εύκολα και γρήγορα. 

Αν και με αυτή τη μέθοδο τα χαλιά μας δεν καθαρίζονται σε βάθος, εντούτοις το συχνό πέρασμα των χαλιών με ηλεκτρική σκούπα είναι αναγκαίο για να μη φθαρούν τα χαλιά μας. 

Όσο κι αν φαίνεται κουραστικό και χρονοβόρο, με τον σωστό εξοπλισμό πετυχαίνουμε να διατηρούμε τον χώρο μας πάντα καθαρό. Η σωστή μέθοδος καθαρίσματος με ηλεκτρική σκούπα είναι να κινούμαστε τοίχο-τοίχο, δηλαδή να μην αφήνουμε κάποια γωνία ακαθάριστη. Σημαντικό στοιχείο είναι να επιμένουμε στα σημεία όπου πραγματοποιείται η εντονότερη μετακίνηση των παιδιών μας.

Κάθε πόσες μέρες θα πρέπει να περνάω τα χαλιά μου με ηλεκτρική σκούπα;

Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα.

Έτσι, η σκόνη που θα έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια του χαλιού θα απομακρύνεται επιτυχώς και το περιβάλλον του σπιτιού σας θα είναι περισσότερο υγιές για εσάς και τα παιδιά σας.

Φτάστε ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του σπιτιού σας, διότι εκεί συνήθως έχουμε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σκόνης και βρωμιάς.

2. Τοποθέτηση μικρών χαλιών στις εισόδους του σπιτιού και των δωματίων

Μικρά χαλάκιαΕάν ζείτε με παιδιά στο σπίτι σας είναι καλό να μην περπατάτε με τα παπούτσια σε χώρους που κινούνται περισσότερο. 

Για να αποφεύγεται η μεταφορά των μικροβίων από το εξωτερικό περιβάλλον στο περιβάλλον του σπιτιού μας μπορούμε να τοποθετήσουμε μικρά χαλάκια στις εισόδους τόσο του διαμερίσματος όσο και των δωματίων και να σκουπίζουμε τα πόδια μας εκεί πριν αφαιρέσουμε τα παπούτσια. 

Η προληπτική μέθοδος αυτή βοηθά στο να περιοριστούν τα μικρόβια και τα ακάρεα σκόνης που υπάρχουν στον χώρο όπου κινούνται τα μικρά παιδιά, στο περιβάλλον δηλαδή όπου κυλιούνται, παίζουν και περπατούν.

3. Γρήγορο καθάρισμα των λεκέδων

Γρήγορο καθάρισμα χαλιού με το χέριΑκόμα και αν προκληθεί κάποιος λεκές από φαγητό ή ποτό είναι σημαντικό να καθαρίζεται πολύ γρήγορα ώστε να μην εισχωρήσει στα βαθύτερα στρώματα του χαλιού μας.

Αν ο λεκές δεν καθαριστεί αμέσως τότε ενδέχεται να γίνει μόνιμος στο χαλί μας και να μην μπορούμε να τον αφαιρέσουμε εύκολα.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην τρίβετε τον λεκέ αλλά να ταμπονάρετε ελαφρώς με ένα βρεγμένο πανί πριν το πλύσιμό του.

Οι λεκέδες που δεν αφαιρούνται εύκολα στο σπίτι είναι ο βασικότερος λόγος που απευθύνεται ο κόσμος σε επαγγελματικές εταιρείες καθαρισμού των χαλιών τους.

4. Προσδιορισμός των περιοχών παιχνιδιού

Περιοχή παιχνιδιού παιδιώνΌταν στο σπίτι μας υπάρχουν παιδιά μπορούμε να φροντίσουμε να κάνουμε σαφές το ποιος είναι ο χώρος τους. 

Έτσι, το μέρος που θα αποτελεί τόπο παιχνιδιού γίνεται πιο συγκεκριμένο από τη μία πλευρά και από την άλλη φροντίζουμε ώστε να περιορίζουμε κατά κάποιο τρόπο την εξάπλωση των μικροβίων. 

Γνωρίζοντας τον χώρο που έχουμε να καθαρίσουμε περισσότερο μέσα στο σπίτι, γινόμαστε και περισσότερο προσεκτικοί σε αυτόν είτε καθαρίζοντάς τον πιο συχνά είτε μυώντας και τα ίδια τα παιδιά μας στην καθαριότητά του.

 Για παράδειγμα, αν απομονώσουμε ένα χαλί που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι μας και θεωρήσουμε ότι “εκεί μπορούμε να πάμε να παίξουμε”, τότε είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες συνθήκες σε αυτόν. Μπορούμε να μην πατάμε στον χώρο αυτό με τα παπούτσια ή τις βρώμικες κάλτσες και να διατηρούμε έτσι το χαλί καθαρό και λαμπερό. Παράλληλα επιβλέποντας είμαστε σε ετοιμότητα να καθαρίσουμε άμεσα τον λεκέ που ενδέχεται να προκύψει.

5. Εγκαταστήστε πλακάκια χαλιού

Πλακάκια χαλιούΤα πλακάκια χαλιού είναι μια καλή λύση για τη φροντίδα της καθαριότητας του χώρου σας. Πρόκειται για μια οικονομική επιλογή που απαιτεί μικρό αποθηκευτικό χώρο και μεταφέρονται εύκολα. 

Τα πλακάκια χαλιού είναι μικρά μέρη χαλιού που εγκαθίστανται σε όποιο μοτίβο και σχέδιο μπορείτε να φανταστείτε.

Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι αν δημιουργηθεί κάποιος λεκές πάνω τους, θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε μόνο το μέρος του χαλιού που χάλασε και όχι ολόκληρο το χαλί όπως θα κάνατε σε άλλη περίπτωση.

Τα πλακάκια χαλιού είναι ιδανικά σε χώρους όπου κινούνται παιδιά μιας και είναι πιο εύκολα να καθαριστούν ή να αντικατασταθούν.

6. Αδιαβροχοποίηση χαλιών και μοκετών

Αδιαβροχοποίηση χαλιούΈνας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγουμε τους λεκέδες, ιδιαίτερα σε χαλιά και μοκέτες, είναι με τη μέθοδο της αδιαβροχοποίησης

Με τον τρόπο αυτά μπορούμε να τα προστατέψουμε ενάντια σε λεκέδες όπως καφέ, αίμα, κόκκινο κρασί και άλλους.

Η αδιαβροχοποίηση χαλιών δημιουργεί ένα αόρατο φιλμ προστασίας το οποίο δεν αλλοιώνει την υφή, το χρώμα και την εμφάνιση της επιφάνειας στην οποία εφαρμόζεται.

Προσφέρει μεγάλη ασφάλεια από τυχόν λεκέδες αλλά και από μύκητες και ξεθώριασμα και διευκολύνει τους μελλοντικούς καθαρισμούς.

7. Ετήσιος επαγγελματικός καθαρισμός

Καθαρισμός χαλιών MulticleanΟ βασικότερος τρόπος διατήρησης της καθαριότητας του χαλιού σας εκτός της φροντίδας που του παρέχετε μέσω συχνού καθαρισμού είναι ο ετήσιος επαγγελματικός καθαρισμός.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να δίνονται τα χαλιά μας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο σε επαγγελματίες που μπορούν να διασφαλίσουν την ολοκληρωμένη περιποίηση και τον καθαρισμό τους ώστε να τα παραλαμβάνουμε κάθε χρόνο σαν καινούρια. 

Μέσω του εξειδικευμένου τρόπου καθαρισμού τους από έμπειρο συνεργείο παρατείνουμε και την αντοχή του χαλιού μας ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε για την υγεία μας. 

Ας μην ξεχνάμε ότι ένα ταλαιπωρημένο και κακοσυντηρημένο χαλί μπορεί να εμπεριέχει μικρόβια και ακάρεα που να επηρεάζουν την υγεία του δέρματος μας ή ακόμα χειρότερα του αναπνευστικού μας.

Η Multiclean έχοντας χρόνια εμπειρίας στον χώρο του καθαρισμού χαλιών, εγγυάται σίγουρο αποτέλεσμα ολοκληρωμένου καθαρισμού των χαλιών σας. 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καθαρισμό χαλιών και να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ.

Με προτεραιότητα την ασφάλειά σας.

Στη Multiclean, η προστασία των πελατών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Για το λόγο αυτό, έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά σας σε κάθε στάδιο των υπηρεσιών μας. Το προσωπικό μας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του Covid-19, φοράει μάσκα και υποβάλλεται σε τακτικούς έλεγχους και θερμομετρήσεις.

Συμβουλές & Προσφορές

Κερδίστε επιπλέον 5% έκπτωση με την εγγραφή σας στα ενημερωτικά emails μας και λάβετε μοναδικές συμβουλές καθαρισμού, περιποίησης και άλλες προσφορές.