ΕΣΠΑ Banner
Ζητήστε να σας καλέσουμε

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Πόσο επικίνδυνο είναι ένα βρώμικο χαλί για την υγεία μας;

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί για το τι βρίσκεται επάνω στα χαλιά του σπιτιού σας; 

Ίσως, να μη θέλετε να μάθετε, όμως θα πρέπει να γνωρίζετε σε κάθε περίπτωση προκειμένου να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες για το σπίτι αλλά και για την υγεία σας.

Μια γρήγορη ματιά στο χαλί μας δεν είναι αρκετή για να διακρίνουμε αν αυτό είναι βρώμικο ή όχι, καθώς οι περισσότεροι παράγοντες που το καθιστούν μη ασφαλές για την υγεία μας είναι συνήθως αόρατοι μικροοργανισμοί που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε με γυμνό μάτι. 

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο μη επαγγελματικός  καθαρισμός χαλιών δεν είναι αποτελεσματικός στην αφαίρεση των μικροβίων σε βάθος, οδηγεί στην ολοένα και περισσότερο αύξησή τους.

Αναλύοντας λοιπόν τους λόγους που τα βρώμικα χαλιά επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι βασικός παράγοντας αυτού αποτελεί ο ατμοσφαιρικός αέρας.

Ο αέρας που αναπνέουμε

Βρώμικο χαλίΗ ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε καθημερινά είναι πιο σημαντική από ό,τι πιστεύουμε.

Λέγεται πως καθημερινά εισπνέουμε περίπου 220.000.000 σωματίδια. Ανάλογα με συμπληρωματικούς παράγοντες αυτό σημαίνει πως το μέσο άτομο εισπνέει μια τεράστια ποσότητα ρύπων όπως είναι για παράδειγμα: 

  • η μούχλα
  • οι ιοί
  • τα βακτήρια
  • οι ατμοί
  • ο μόλυβδος
  • οι τρίχες κατοικίδιων
  • η σκόνη
  • οι χημικές ουσίες 
  • οι τοξίνες

Μέσα στο σπίτι μας, εκτιμάται πως η ποιότητα του αέρα είναι 2 με 3 φορές πιο τοξική από το εξωτερικό περιβάλλον και βάσει άλλων σύνθετων συνθηκών η διαφορά τείνει να πολλαπλασιάζεται. 

Το αποτέλεσμα όλου αυτού είναι να δημιουργούνται στον ανθρώπινο οργανισμό προβλήματα είτε αυτό συνεπάγεται με αλλεργίες είτε με σοβαρότερα θέματα όπως είναι τα αναπνευστικά προβλήματα

Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με θέματα υγείας, η προσοχή που απαιτείται να υπάρχει στην καθαριότητα των εσωτερικών χώρων είναι επιτακτική ανάγκη.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούμε αν το χαλί μας είναι ασφαλές για την υγεία μας;

Τα χαλιά από την κατασκευή τους έχουν την ιδιότητα να συγκεντρώνουν τον ατμοσφαιρικό αέρα ώστε να θερμαίνεται ο χώρος. 

Συνεπώς, προσελκύουν οτιδήποτε συνυπάρχει στον αέρα που εισέρχεται από το εξωτερικό στο εσωτερικό περιβάλλον και επομένως ό,τι εγκαθίσταται στο σπίτι μας απ’ έξω, συμπεριλαμβανομένων όλων των μικροοργανισμών και των παρασιτικών όντων

Έτσι, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την ύπαρξή τους εφόσον δεν μπορούμε αντίστοιχα να αντιληφθούμε την είσοδό τους στον χώρο ή το σπίτι μας.

Ποια είναι τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκληθούν;

Κίνδυνοι υγείας από τη σκόνη και τη μούχλα στο χαλί

Τα χαλιά χρειάζονται συχνό καθάρισμα διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αποτελέσουν σημαντική εστία κινδύνου της υγείας μας. 

Τα βρώμικα χαλιά μπορούν να γίνουν οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για παράσιτα όπως είναι η μούχλα και άλλοι ένθετοι οργανισμοί. Ειδικότερα, αν με την πάροδο του χρόνου δεν καθαριστούν και συνεχίζουν να υπάρχουν στο χαλί, μπορούν να αποδειχθούν προσβλητικά για την ανθρώπινη υγιεινή και υγεία. 

Η άμεση συνέπεια αυτού είναι ο διασκορπισμός τους στον αέρα που εισπνέουμε και η δημιουργία αναπνευστικών προβλημάτων, δερματικών αλλεργιών ακόμα και άσθματος.

Αναπνευστικά προβλήματα

Τρίχες πάνω σε βρώμικο χαλίΗ μούχλα, οι τρίχες οικόσιτων ζώων αλλά και τα νεκρά κύτταρα που βρίσκονται πάνω στο χαλί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πλέον παγιδευμένα σε αυτό και μπορούν να αρρωστήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό, εμφανίζοντάς του αναπνευστικά προβλήματα

Η αυξανόμενη κίνηση των ρύπων που ολοένα και διαιωνίζεται στον αέρα διαμέσου του χαλιού μας μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή. Για τα άτομα που είναι ήδη επιβαρυμένα λόγω προβλημάτων υγείας, τα συμπτώματα πιθανόν να είναι πιο έντονα και να επιδεινώσουν την κατάσταση του οργανισμού τους.

Σημαντική συμβουλή: Σε περίπτωση που έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι καλό είναι να αποφεύγεται η τοποθέτηση των χεριών τους στο στόμα μετά από άμεση επαφή τους με το χαλί ή τη μοκέτα σας.

Αλλεργικές αντιδράσεις

ΚαταρροήΤα βρώμικα χαλιά συχνά έχουν αρνητικές επιδράσεις στα άτομα που αντιμετωπίζουν γενικά αλλεργίες. Τα ίδια τα παράσιτα και η μούχλα που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, μπορούν να προκαλέσουν και μια σειρά από αλλεργικές αντιδράσεις στον άνθρωπο. 

Πιο συγκεκριμένα, οποιαδήποτε διαταραχή προκληθεί στο χαλί σας π.χ. τίναγμα, περπάτημα πάνω σε αυτό κ.ά., ωθεί τον οργανισμό ενός αλλεργικού ατόμου στην εκδήλωση αλλεργίας και αυτό επειδή η μακροχρόνια παραμονή μικροοργανισμών και νεκρών κυττάρων στο χαλί έχει ως αποτέλεσμα τον συνεχή πολλαπλασιασμό τους. 

Η συμπτωματολογία των αλλεργικών αντιδράσεων συνοψίζεται ως εξής: κοκκίνισμα της μύτης και καταρροή, δερματικά εξανθήματα και κνησμός ή στη χειρότερη περίπτωση αλλεργικό σοκ.

Δερματικές ενοχλήσεις και πιθανές προσβολές από ακάρεα

Ενόχληση στο δέρμαΤο έκζεμα αλλά και οι δερματικές αντιδράσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως είναι κίνδυνοι που είναι πολύ πιθανό να προκύψουν από χαλιά που παραμένουν βρώμικα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ακόμα και αν διατηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα καθαρισμού για το σπίτι σας, συμπεριλαμβανομένου και του καθαρισμού των χαλιών σας είτε με πλύσιμο είτε με τη χρήση της ηλεκτρικής σκούπας, εντούτοις, ορισμένα παράσιτα και ακάρεα σκόνης είναι αρκετά μικροσκοπικά ώστε να αποφεύγουν ακόμα και τα πιο επιμελή καθαριστικά.

Σημαντική συμβουλή: Η ομάδα μας συνιστά, συμπληρωματικά με τον τακτικό καθαρισμό των χαλιών σας, τη χρήση αφυγραντήρων σε χώρους όπου υπάρχουν χαλιά και αυτό επειδή όσο λιγότερη υγρασία υπάρχει σε ένα δωμάτιο, τόσο μειώνεται η πιθανότητα πολλαπλασιασμού των μικροβίων και των παράσιτων.

Πώς μπορώ να περιορίσω όσο το δυνατόν καλύτερα την παγίδευση βρωμιάς στο χαλί μου;

Το καθαρό περιβάλλον είναι ασφαλές για την υγείας μας, ωστόσο το ακόμα πιο καθαρό περιβάλλον είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο. 

Με λίγα λόγια, ο τακτικός καθαρισμός του σπιτιού γενικά και των χαλιών μας ειδικότερα, είναι απαραίτητος προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής μας. 

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας, ειδικών καθαριστικών των χαλιών και του σπιτιού αλλά και με τον κατάλληλο εξαερισμό του χώρου αποφεύγοντας τη δημιουργία υγρασίας στο περιβάλλον του σπιτιού μας.

Στα άρθρα μας θα βρείτε συμβουλές για καθαρισμό χαλιών και στρωμάτων, για παράδειγμα διαβάστε τρόπους για αντιμετώπιση των 10 χειρότερων λεκέδων των χαλιών μας.

Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι πληροφορίες για καθαρισμό χαλιών εν καιρώ κορωνοϊού (covid 19).

Δώστε έμφαση στην υγεία σας με ολοκληρωμένο, σε βάθος καθαρισμό χαλιών

Σίγουρα ο καθαρισμός που κάνουμε στο σπίτι είναι προϋπόθεση για ένα όσο δύναται ασφαλές για την υγεία περιβάλλον καθώς αναχαιτίζει προσωρινά το πρόβλημα. 

Προκειμένου όμως να πετύχουμε τον ολοκληρωμένο καθαρισμό που απαιτεί το χαλί μας, ώστε με σιγουριά να απομακρυνθεί όλη η βρωμιά που έχει εγκλωβιστεί σε αυτό, συνιστούμε τον επαγγελματικό καθαρισμό τους τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Η διαδικασία αυτή βοηθάει όχι μόνο από άποψη εξοικονόμησης χρόνου αλλά και αποτελεσματικότητας.

Στη Multiclean, η ομάδα μας εξειδικεύεται στον καθαρισμό χαλιών και σας εγγυάται ένα ολοκληρωμένο και σίγουρο αποτέλεσμα.

Κατά το στάδιο του καθαρισμού, εξασφαλίζουμε την ασφάλεια και υγιεινή σας πλένοντας κάθε χαλί ξεχωριστά και χρησιμοποιώντας ειδικά υποαλλεργικά καθαριστικά που έχουν την έγκριση του Woolsafe και είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ ή να αναζητήσετε τις υπηρεσίες μας μέσω της ιστοσελίδας μας.

Με προτεραιότητα την ασφάλειά σας.

Στη Multiclean, η προστασία των πελατών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Για το λόγο αυτό, έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά σας σε κάθε στάδιο των υπηρεσιών μας. Το προσωπικό μας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του Covid-19, φοράει μάσκα και υποβάλλεται σε τακτικούς έλεγχους και θερμομετρήσεις.

Συμβουλές & Προσφορές

Κερδίστε επιπλέον 5% έκπτωση με την εγγραφή σας στα ενημερωτικά emails μας και λάβετε μοναδικές συμβουλές καθαρισμού, περιποίησης και άλλες προσφορές.