ΕΣΠΑ Banner
Ζητήστε να σας καλέσουμε

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Τι φθορές μπορεί να παρουσιάσει ένα χαλί και πώς μπορούν να διορθωθούν;

Χαλί με τρύπαΕίναι αλήθεια πως αγαπάμε τα χαλιά του σπιτιού μας ιδιαίτερα όταν αυτά είναι χειροποίητα, γι’ αυτό και θέλουμε να τα προσέχουμε όσο μπορούμε.

Τα χαλιά φτάνουν στα χέρια μας μετά από μια σειρά διαδικασιών που μεσολαβούν πριν από την αγορά τους όπως είναι η αρχική δημιουργία τους, η σύνθεσή τους, η βαφή, η ύφανση και το φινίρισμά τους κ.τ.λ.

Ανάλογα με την επεξεργασία που έχουν υποστεί τα χαλιά και με βάση τα υλικά κατασκευής τους, έχουν την ιδιότητα να αντιδρούν διαφορετικά στη μακροχρόνια χρήση, τα αλλεπάλληλα πλυσίματα και τους συχνούς καθαρισμούς που υφίστανται με το πέρασμα του χρόνου. Συνεπώς, υπάρχουν φυσικές φθορές που εμφανίζουν τα χαλιά μας μετά από τη χρόνια χρήση τους.

Επιπλέον, οι φθορές που προκύπτουν από “κακή” δική μας χρήση, για παράδειγμα η πτώση φαγητού ή ποτού πάνω στο χαλί μας, είναι μια επιπρόσθετη επιβάρυνση που δέχεται.

Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για τις φθορές των χαλιών μας που προέρχονται είτε από εμάς είτε είναι αποτέλεσμα της φυσικής τους φθοράς και θα αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τις διαχειριστούμε, ώστε να επιμηκύνουμε όσο το δυνατό περισσότερο το χρόνο ζωής των χαλιών μας.

Ποιες είναι οι φυσικές φθορές που μπορούν να παρουσιάσουν τα χαλιά μας με το πέρασμα των χρόνων;

Ως οικοδεσπότες θέλουμε να έχουμε την καλύτερη εικόνα του σπιτιού μας.

Στο πλαίσιο αυτό, φροντίζουμε να διατηρούμε το σπιτικό μας καθαρό και να το ανανεώνουμε προσδίδοντάς του μια αίσθηση φρεσκάδας.

Υπάρχουν ωστόσο φυσικές φθορές που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, ιδιαίτερα όσον αφορά στα χειροποίητα χαλιά και τις μοκέτες που γεμίζουν το χώρο του σπιτιού μας.

Οι φυσικές αυτές φθορές είναι ποικίλες και χρήζουν ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισης ώστε να διατηρήσουμε την υγεία και τη μακροζωία των χαλιών μας όσο μπορούμε περισσότερο.

Κυματισμοί και αναδιπλώσεις

Τα χαλιά λειτουργούν καλύτερα όταν τεντώνονται σφιχτά. Όταν η στεγανότητα των χαλιών μας υποχωρήσει, τότε μπορεί να υπάρξουν προβλήματα χαλάρωσης και κυματισμού στα χαλιά.

Επομένως, κάτι τέτοιο σαφώς και δε θα μας άρεσε αφού όχι μόνο θα χαλούσε την αισθητική του χαλιού μας, αλλά θα αποτελούσε και ένα σημείο στο χαλί πάνω στο οποίο τόσο εμείς όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μας μπορούμε να σκοντάψουμε.

Η αιτία του προβλήματος ίσως σε αυτή την περίπτωση να είναι η λανθασμένη τοποθέτηση του χαλιού στον χώρο.

Για να εγκατασταθεί σωστά ένα χαλί, θα πρέπει το άτομο που θα το εγκαταστήσει να έχει χρησιμοποιήσει φορείο ισχύος. Το τέντωμα του χαλιού διασφαλίζει ότι το χαλί σας διατηρεί το σχήμα του και δεν αρχίζει να λυγίζει με την πάροδο του χρόνου.

Εάν το χαλί σας παρουσιάζει τέτοιου είδους φθορές, δε χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει λύση.

Στη Multiclean προσφέρουμε επαγγελματικές υπηρεσίες για επιδιόρθωση χαλιού οι μπορούν να αποκαταστήσουν τη “ζημιά” χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία τεντώματος του χαλιού σας, κάνοντάς το και πάλι λείο.

Άλλες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε κυματισμούς στα χαλιά σας είναι η υγρασία, το σύρσιμο βαρέων αντικειμένων στην επιφάνεια, η αποκόλληση (η διάσπαση της κολλητικής βάσης) ή ένα εσφαλμένο υπόθεμα.

Φούντωμα ινών του χαλιού

Πολλές φορές, όταν μερικές από τις ίνες του χαλιού σας χαλαρώνουν, έχουν την τάση να τραβιούνται έξω από το ύφασμα και να ανεβαίνουν προς τις υπόλοιπες ίνες.

Το αποτέλεσμα είναι να εξέχει το κομματάκι αυτό πάνω στο χαλί σας και να σας δημιουργεί την επιθυμία να το αφαιρέσετε.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν τραβηχτεί απότομα η “κλωστή” που εξέχει από το χαλί, μπορεί και να καταστραφεί ολοσχερώς καθώς οι ίνες του είναι αλληλένδετες.

Το λεγόμενο φούντωμα της ίνας του χαλιού παρατηρείται συνήθως σε παλαιότερα χαλιά που είναι πολυκαιρισμένα.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα αυτό είναι απλός. Προσεκτικά μπορούμε να κόψουμε τη μακριά ίνα που εξέχει από το χαλί μας χωρίς να φθείρουμε έτσι το υπόλοιπο μέρος του.

Για να εξασφαλίσετε τη σωστή επιδιόρθωση του χαλιού σας, επικοινωνήστε με τους ειδικούς μας και θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.

Ξεθώριασμα των χρωμάτων του χαλιού

Με τον καιρό το χαλί ξεθωριάζει.

Το κάποτε ζωντανό χαλί σας αρχίζει να φαίνεται θαμπό και φθαρμένο.

Η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως είναι ο κύριος ένοχος για το ξεθώριασμα του χαλιού. Το φως του ήλιου που εισέρχεται από τα παράθυρα κάνει τις υπεριώδεις ακτίνες να εξασθενίσουν το αρχικό του χρώμα.

Στην περίπτωση αυτή ο τρόπος που μπορούμε να προλάβουμε τη διαιώνιση του προβλήματος είναι αρχικά η προστασία των χαλιών μας από την έκθεσή τους στον ήλιο, τραβώντας τα στόρια ή τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν το χρώμα ωστόσο έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα ζεστού νερού με αλάτι που πιθανόν να επαναφέρει σε κάποιο βαθμό τη φωτεινότητα στο χαλί σας.

Για να πετύχετε το κατά το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό συνεργείο καθαρισμού και διατήρησης των χαλιών όπως είναι η Multiclean, για την εκ νέου βαφή του δικού σας χαλιού.

Φθορές στα κρόσσια και στα ρέλια του χαλιού

Τα χαλιά και οι μοκέτες έχουν ορισμένα μέρη που είναι περισσότερο ευάλωτα σε φθορές όπως είναι τα κρόσσια και τα ρέλια τους, δηλαδή οι δύο πλευρές στο φάρδος του χαλιού και οι 2 πλευρές στο μήκος του. Ιδιαίτερα για τα χειροποίητα χαλιά, το πρόβλημα αυτό είναι περισσότερο οδυνηρό μιας και μπορεί να διαμελιστούν πιο εύκολα κατά τη διαδικασία καθαρισμού τους. Αυτό παρατηρείται συνήθως με την πάροδο των ετών στα χαλιά μας και είναι απολύτως πιθανό να συμβεί.

Η συγκεκριμένη φθορά απαιτεί προσεκτική αντιμετώπιση από ειδικό συνεργείο και επαγγελματίες στον χώρο καθαρισμού και συντήρησης των χαλιών με δύο τρόπους: είτε με μερική είτε με πλήρη επιδιόρθωση ανάλογα με το μέγεθος της φθοράς και την περίπτωση του χαλιού ή της μοκέτας σας.

Θρυμματισμός της κόλλας των χαλιών

Η εν λόγω φθορά μπορεί να παρατηρηθεί στα μοντέρνα τύπου χειρός χαλιά ή μοκέτες και μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αντικατάσταση του υποστρώματός τους με νέο λάτεξ ή και δίκτυ.

Σπάσιμο του χαλιού και ματ όψη

Το σπάσιμο του χαλιού υπό την έννοια του ότι ορισμένα σημεία του μπορεί να έχουν διαλυθεί, οφείλεται συνήθως στην τοποθέτηση πολύ βαριών αντικειμένων και επίπλων πάνω στα χαλιά μας.

Αυτό μπορεί να τους δώσει μια όψη ματ, σαν να έχουν δηλαδή καταπατηθεί.

Όταν τα χαλιά μας φαίνονται υπερβολικά πατημένα, μπορούμε να τοποθετήσουμε πάνω τους ένα παγάκι και αφού λιώσει να σκουπίσουμε με την ηλεκτρική σκούπα.

Σε τελική φάση, μπορούμε να χτενίσουμε το σημείο με ένα χτενάκι για χαλιά ώστε να απομακρυνθούν οι θρυμματισμένες υφασμάτινες κλωστές.

Δοκιμάζοντας αυτή τη μέθοδο, είναι πιθανό το χαλί μας να φαίνεται λιγότερο φθαρμένο.

Καψίματα

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος καψίματος του χαλιού προκαλείται από αναμμένα τσιγάρα που πέφτουν στο χαλί.

Το μόνο πράγμα που μπορείτε πραγματικά να κάνετε σε αυτήν την κατάσταση είναι να κόψετε το κατεστραμμένο κομμάτι χαλιού και να το αντικαταστήσετε.

Λεκέδες

Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν λεκέδες στα χαλιά μας και να αφήσουν δυσάρεστα ίχνη είναι πολλοί.

Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα οξέος όπως το κόκκινο κρασί ή ο καφές, μπορούν να φθείρουν το χαλί μόνιμα αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Η χλωρίνη από την άλλη πλευρά όπως και άλλες χημικές ουσίες μπορούν να καταστρέψουν το χαλί σας πολύ γρήγορα ανεξάρτητα από το αν θα δράσετε άμεσα ή όχι. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη χρήση της χλωρίνης σε χώρο που υπάρχει χαλί ή μοκέτα.

Για περισσότερους τρόπους αντιμετώπισης του κάθε λεκέ ξεχωριστά, μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό άρθρο μας με τίτλο “Οι 10 χειρότεροι λεκέδες για τα χαλιά μας (και τρόποι αντιμετώπισης)”.

Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειαστείτε τόσο σχετικά με καθαρισμό χαλιών όσο και με την επιδιόρθωση των χαλιών σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, εδώ.

 

Με προτεραιότητα την ασφάλειά σας.

Στη Multiclean, η προστασία των πελατών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Για το λόγο αυτό, έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά σας σε κάθε στάδιο των υπηρεσιών μας. Το προσωπικό μας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του Covid-19, φοράει μάσκα και υποβάλλεται σε τακτικούς έλεγχους και θερμομετρήσεις.

Συμβουλές & Προσφορές

Κερδίστε επιπλέον 5% έκπτωση με την εγγραφή σας στα ενημερωτικά emails μας και λάβετε μοναδικές συμβουλές καθαρισμού, περιποίησης και άλλες προσφορές.