ΕΣΠΑ Banner
Ζητήστε να σας καλέσουμε

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Πώς να πλύνετε μόνοι σας τα χαλιά στο σπίτι

Πώς να πλύνετε μόνοι σας τα χαλιά στο σπίτι

Η σωστή καθαριότητα και το πλύσιμο των χαλιών μας είναι σημαντικά και αναγκαία σημεία προσοχής καθώς τα χαλιά μας αποτελούν “μαγνήτες” σκόνης, βρωμιάς και μιας μεγάλης ποικιλίας μικροβίων που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο σχετικά άρθρο μας για το πόσο επικίνδυνο είναι ένα βρώμικο χαλί.

Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να στείλετε τα χαλιά σας σε ένα συνεργείο επαγγελματικού καθαρισμού, που θα σας αποδεσμεύσει από τον χρόνο και τον κόπο που απαιτεί η εργασία αυτή, είμαστε εδώ για να σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να πλύνετε εσείς οι ίδιοι σωστά τα χαλιά σας.

Γιατί είναι αναγκαίο το πλύσιμο των χαλιών μας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο;

Αρχικά, όπως όλοι γνωρίζουμε τα χαλιά είναι από τη φύση τους κατασκευασμένα έτσι ώστε να συγκρατούν τη θερμότητα αλλά και ό,τι υπάρχει και αιωρείται στον περιβάλλοντα χώρο συμπεριλαμβανομένων και των ακάρεων σκόνης, των μικροβίων και των οσμών του σπιτιού μας. 

Το συχνό σκούπισμα και καθάρισμα των χαλιών παρατείνει το χρόνο ζωής τους ενώ παράλληλα συμβάλλει στην καλή υγιεινή του χώρου μας συνεπώς και στην υγεία μας. Ωστόσο, ενώ οι πρακτικές αυτές αποτελούν επιτυχή τρόπο απομάκρυνσης των μικροβίων και της σκόνης, δεν τα εξαφανίζουν εντελώς και αποτελεσματικά

Ο ολοκληρωμένος, επαγγελματικός καθαρισμός απαιτεί πλύσιμο του χαλιού που θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και κατά προτίμηση την άνοιξη ή το καλοκαίρι. 

Μάθετε ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να καθαρίσετε το χαλί σας.

Για να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα, θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένους επαγγελματίες ακολουθώντας τα σωστά βήματα ώστε να καταστεί αποτελεσματικός.

Η ομάδα της Multiclean, έχοντας περισσότερα από 45 χρόνια εμπειρίας στον καθαρισμό χαλιών και χιλιάδες ευχαριστημένους πελάτες, σας εγγυάται μια ολοκληρωμένη διαδικασία πλυσίματος και καθαρισμού των χαλιών σας με σίγουρο αποτέλεσμα που τα κάνει να φαίνονται σαν καινούρια. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στη σελίδα επικοινωνίας.

Βήματα σωστού πλυσίματος των χαλιών στο σπίτι

1. Διαβάστε την ετικέτα ενδείξεων του χαλιού σας 

Καθαρισμός χαλιούΠριν ακόμα ξεκινήσετε τη διαδικασία πλυσίματος θα πρέπει να έχετε ενημερωθεί για τις ειδικές ενδείξεις και τις πιθανές αντενδείξεις καθαρισμού του, οι οποίες υπάρχουν στην ετικέτα του χαλιού σας και οι οποίες είναι διαφορετικές για καθένα χαλί.

Έτσι, αφού θα έχετε ενημερωθεί από τις χρήσιμες πληροφορίες που δίνονται από τον κατασκευαστή του χαλιού σας, θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες λάθους και φθοράς του χαλιού ή της μοκέτας σας.

Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα χειροποίητα χαλιά σας, καθώς μία φθορά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη.

Στην περίπτωση αυτή προτείνουμε να τα εμπιστευτείτε στην ομάδα μας, ώστε να φροντίσουμε να γίνει σωστός καθαρισμός χειροποίητου χαλιού χωρίς να φθαρθεί η ποιότητα ή το χρώμα του.

2. Καθαρίστε πρώτα το χαλί σας με ηλεκτρική σκούπα

Καθαρισμός χαλιού με ηλεκτρική σκούπαΑκόμα και αν έχει προηγηθεί καθαρισμός του χαλιού σας την προηγούμενη ημέρα είναι σημαντικό να περαστεί ξανά με ηλεκτρική σκούπα ώστε να απομακρυνθεί οτιδήποτε βρίσκεται στην επιφάνειά του.

Η σκόνη και οι τοπικοί λεκέδες θα πρέπει να αφαιρεθούν όσο γίνεται.

Ρυθμίστε τη σκούπα στο κατάλληλο ύψος βάσει του τύπου του χαλιού σας για να έχετε την ισχυρότερη αναρρόφηση και σε περίπτωση που έχετε κατοικίδιο στο σπίτι, χρησιμοποιήστε ειδική βούρτσα με λαστιχένιες άκρες η οποία θα “μαζέψει” τις τρίχες που έχουν κολλήσει στο χαλί.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μας για καθαρισμό χαλιού όταν έχετε κατοικίδιο.

3. Τοπικό καθάρισμα με μαγειρική σόδα

Καθαρισμός χαλιού με μαγειρική σόδαΟ καθαρισμός χαλιών με μαγειρική σόδα αποτελεί παραδοσιακή μέθοδο καθαρισμού των λεκέδων και είναι αποτελεσματική.

Σε περίπτωση που εντοπίζετε κάποιο σημάδι από λεκέ στο χαλί σας, μπορείτε να ρίξετε πάνω του λίγη μαγειρική σόδα την οποία όσο περισσότερο αφήσετε πάνω στον λεκέ τόσο καλύτερη δουλειά θα κάνει. Μπορείτε ακόμη να την αφαιρέσετε την επόμενη μέρα με τη χρήση της ηλεκτρικής σκούπας ή ενός πανιού βρεγμένου.

Όπως θα διαπιστώσετε ο λεκές θα έχει μειωθεί σημαντικά είτε θα έχει εξαφανιστεί τελείως ενώ θα έχει απορροφηθεί κάθε δυσάρεστη οσμή που πιθανώς να υπήρχε προηγουμένως.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως όσο πιο νωρίς δράσουμε στον “φρέσκο” λεκέ τόσο ευκολότερα μπορούμε και να τον εξαλείψουμε.

4. Ειδικό μείγμα καθαρισμού για ορισμένους τύπους χαλιών

Μείγμα καθαρισμού χαλιούΤα ταλαιπωρημένα και πολυχρησιμοποιημένα χαλιά χρήζουν ειδικής μεταχείρισης την οποία προσφέρουν τα ειδικά συνεργεία καθαρισμού χαλιών και την οποία σε αυτή την περίπτωση συστήνουμε ανεπιφύλακτα. 

Ωστόσο, αν δεν είστε διατεθειμένοι να αφήσετε τη δουλειά αυτή στα χέρια των επαγγελματιών, μπορείτε να δημιουργήσετε στο σπίτι ένα μείγμα καθαρισμού από συγκεκριμένα υλικά έχοντας βεβαιωθεί πρώτα ότι έχετε συμβουλευθεί και τις οδηγίες που δίνονται από τον κατασκευαστή κάθε χαλιού και οι οποίες αναφέρονται στην ειδική ετικέτα που αυτό φέρει.

Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ελάχιστη ποσότητα από το απορρυπαντικό των πιάτων, 2 κ.γ. ξύδι λευκό και λίγο ζεστό νερό ώστε να δημιουργηθεί το μείγμα καθαρισμού για το χαλί σας.

Μπορείτε να τοποθετήσετε το μείγμα σε ένα δοχείο ψεκασμού και να περάσετε με αυτό το χαλί σας με ελαφρούς ψεκασμούς και ελαφρύ σκούπισμα της επιφάνειάς του. Η διαδικασία αυτή θέλει προσοχή καθώς δε θα πρέπει το διάλυμα να πέσει σε μεγάλες ποσότητες πάνω στο χαλί ούτε και να μείνει αρκετή ώρα, διότι ενδέχεται να χαλάσει το χρώμα του.

Τέλος, κατά το στέγνωμα του χαλιού είναι προτιμότερο να μην τοποθετήσετε το χαλί σας απευθείας στον ήλιο.

Διαβάστε συμβουλές καθαρισμού χαλιών εν καιρώ covid-19.

5. Τρόπος αποθήκευσης του χαλιού

Αποθήκευση χαλιούΓια την ασφαλή αποθήκευση του χαλιού σας φροντίστε να ψεκάσετε με αντισκωριακό σπρέι, να το τοποθετήσετε σε ειδική συσκευασία ναφθαλίνης ή να βάλετε σε πολλά σημεία του χαλιού πουγκιά με αποξηραμένα άνθη αν προτιμάτε μια πιο φυσική λύση. 

Ο τρόπος που αποθηκεύουμε τα χαλιά μας είναι το τύλιγμά του σε ρολό και όχι το δίπλωμα του χαλιού, ώστε να μην τσακίσει ή χαλάσει η βάση του.

Σφραγίστε με χαρτοταινία και έπειτα βάλτε το μέσα σε σακούλα.

Σε τελευταίο στάδιο κατά τη φύλαξή του, τοποθετήστε το οριζόντια και όχι κάθετα προκειμένου να μη φθαρούν οι άκρες του χαλιού.

Είναι αποτελεσματικό το πλύσιμο χαλιών στο σπίτι;

Ακολουθώντας τα βήματα που αναλύσαμε παραπάνω (και τις συμβουλές στα άλλα άρθρα για καθαρισμό χαλιών) για το πλύσιμο των χαλιών στο σπίτι, μπορείτε να αντιμετωπίσετε αρκετούς λεκέδες και ανάλογα με τη χρήση, να διατηρήσετε την καθαριότητά τους σε ένα σχετικά καλό επίπεδο μέχρι τον επόμενο καθαρισμό τους. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουροι για το βάθος καθαρισμού του χαλιού σας και κατά πόσο έχουν εξαφανιστεί τα μικρόβια. Ειδικά για τις περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά μέσα στο σπίτι, η τακτική καθαριότητα των χαλιών είναι επιτακτική.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς να διατηρείτε τα χαλιά καθαρά όταν ζείτε με παιδιά.

Επιπροσθέτως, η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο και κόπο που πολλοί δεν μπορούν να διαθέσουν καθώς “τρέχει” η καθημερινότητά τους. 

Για άμεσες και ολοκληρωμένες λύσεις καθαρισμού προτείνεται η παράδοση των χαλιών σας στα ταπητοκαθαριστήριά μας.

Η Multiclean σας αποδεσμεύει από την έγνοια των χαλιών σας και σας εγγυάται ένα σίγουρο, ασφαλές αποτέλεσμα με εξειδικευμένο καθαρισμό σε βάθος. 

Είτε πρόκειται για μηχανοποίητο είτε για πλύσιμο χειροποίητου χαλιού, φροντίζουμε να γίνεται ο σωστός διαδικασία ώστε να προστατευτεί το χαλί και να μην ξεβάψει ή φθαρεί και πάντα με τα κατάλληλα υλικά.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και αν χρειαστείτε πάνω στον καθαρισμό των χαλιών σας, μπορείτε να μας καλέσετε μέσω των στοιχείων στη σελίδα επικοινωνίας.

Με προτεραιότητα την ασφάλειά σας.

Στη Multiclean, η προστασία των πελατών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Για το λόγο αυτό, έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά σας σε κάθε στάδιο των υπηρεσιών μας. Το προσωπικό μας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του Covid-19, φοράει μάσκα και υποβάλλεται σε τακτικούς έλεγχους και θερμομετρήσεις.

Συμβουλές & Προσφορές

Κερδίστε επιπλέον 5% έκπτωση με την εγγραφή σας στα ενημερωτικά emails μας και λάβετε μοναδικές συμβουλές καθαρισμού, περιποίησης και άλλες προσφορές.