Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης
ΕΣΠΑ Banner
Ζητήστε να σας καλέσουμε

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και η ομάδα μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Συμβουλές φύλαξης και αποθήκευσης των χαλιών σας

Φύλαξη χαλιώνΤα χαλιά μας είναι απαραίτητα τους κρύους μήνες του χρόνου διότι συγκρατούν τη θερμότητα στο σπίτι μας και το κρατάνε ζεστό.

Η χρήση τους είναι καθημερινή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και η παραμονή τους στον χώρο μας διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου κάνει την εμφάνισή της η άνοιξη και αρχίσουν και πάλι οι πρώτες ζέστες.

Η φύλαξη και η αποθήκευση των χαλιών μας είναι πολύ βασικό να στοχεύουν στη διατήρηση της υφής, του σχήματος, του χρώματος και γενικά της συνολικής εικόνας και κατάστασής τους.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται σωστά ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα. Ιδανικά θα πρέπει τα χαλιά σας όταν χρησιμοποιηθούν ξανά την επόμενη σεζόν να είναι στην ίδια κατάσταση που τα αφήσατε.

Ειδικά τα χειροποίητα χαλιά και οι χειροποίητες μοκέτες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τόσο κατά τη διαδικασία του καθαρισμού τους όσο και κατά τη φύλαξή τους.

Στην ενότητα αυτή θα αναλύσουμε βήμα προς βήμα όλα τα στάδια που πρέπει να μεσολαβήσουν πριν αποθηκεύσουμε τα χαλιά μας στο πατάρι ή την αποθήκη για την επόμενη χρονιά.

Επιπλέον, θα απαντήσουμε σε κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί ανά καιρούς από τους πελάτες μας και τέλος, θα δώσουμε χρήσιμες συμβουλές αναφορικά με τη διατήρηση της υγιούς κατάστασης των χαλιών.

Ποια είναι τα βήματα που ακολουθούνται με τη σειρά για τη σωστή φύλαξη και την ασφαλή αποθήκευση των χαλιών μας;

1. Γενικός καθαρισμός του χαλιού και από τις δύο πλευρές

Καθαρισμός χαλιώνΟ γενικός καθαρισμός του χαλιού πριν τη φύλαξή του είναι απαραίτητος.

Οποιοσδήποτε λεκές πάνω στο χαλί είτε από κάποια τροφή είτε από κάποιο υγρό είναι εξαιρετικά πιθανό να φθείρει μακροπρόθεσμα την υφή και το χρώμα του, ενώ μπορεί να προκαλέσει δυσοσμίες.

Αν δεν έχει προηγηθεί επαγγελματικός καθαρισμός του χαλιού, τότε σας προτείνουμε να είναι το πρώτο βήμα που θα σκεφτείτε.

Μέσω του επαγγελματικού πλυσίματος του χαλιού, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, επιτυγχάνεται ο πιο αποτελεσματικός και σε βάθος καθαρισμός του που δεν μπορεί να γίνει με οικιακά εργαλεία.

Αν έχετε ήδη καθαρίσει το χαλί σας σε ταπητοκαθαριστήριο, τότε πριν τη φύλαξή του μπορείτε σε πρώτη φάση να περάσετε και τις δύο επιφάνειες (μπροστά και πίσω) του χαλιού με μια ηλεκτρική σκούπα.

Εναλλακτικά μπορείτε να πλύνετε το χαλί σας με βάση τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί από τον κατασκευαστή του. Το συχνό πέρασμα με ηλεκτρική σκούπα, εντούτοις, δεν εξασφαλίζει ότι τα χαλιά διατηρούνται καθαρά και συνεπώς ότι μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια.

Είναι αναγκαίο να προηγηθεί σκούπισμα και καθαρισμός του χαλιού ακριβώς πριν να ξεκινήσετε τη διαδικασία της φύλαξής του ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα μείνει αποθηκευμένο το χαλί.

Πολύ σημαντικό στοιχείο για να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα είναι να έχετε εξασφαλίσει ότι το χαλί είναι στεγνό χωρίς ίχνη βρεγμένων σημείων πάνω του.

2. Προστασία από την υγρασία

Το υπερβολικό κρύο ή η υπερβολική ζέστη μπορούν να βλάψουν τις ίνες του χαλιού γι’αυτό φροντίστε έτσι ώστε το μέρος που θα αποθηκεύσετε το χαλί σας να είναι ανοιχτό και να διατηρεί ένα μέσο κλίμα.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να φυλάξετε το χαλί στο πατάρι, μπορείτε να δημιουργήσετε τον κατάλληλο χώρο και να ελέγξετε αν οι συνθήκες ευνοούν τη διατήρηση της καλής κατάστασης του χαλιού σας.

Η υγρασία είναι ό,τι χειρότερο για τα χαλιά μας και το ιδανικό μέρος φύλαξής τους είναι ένα περιβάλλον με φυσικό φως.

Δείτε στο σχετικό άρθρο μας ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να καθαρίσετε το χαλί σας.

3. Προστασία από τον ήλιο

Όπως αναφέραμε, το φυσικό φως είναι σύμμαχος των χαλιών μας, όμως η άμεση έκθεση του χαλιού στον ήλιο μπορεί να το βλάψει.

Οι ακτίνες του ήλιου όταν έρχονται σε άμεση επαφή με τις ίνες του χαλιού μπορούν να τις καταστρέψουν.

Ένας τρόπος για να μην έρθετε αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα είναι να καλύψετε με ένα σεντόνι ή με ειδικές υφασμάτινες σακούλες το χαλί ώστε να προστατεύεται και να το φυλάξετε σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος όπου θα εισέρχεται ελάχιστο φυσικό φως.

4. Προστασία από τον σκόρο

Λέγεται πως είναι καλό να ψεκάζετε το χαλί με ένα εντομοκτόνο πριν από την αποθήκευσή του.

Ωστόσο, δεν κάνουν όλα τα εντομοκτόνα για τα χαλιά διότι περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν αφενός να βλάψουν το χαλί σας και αφετέρου να αφήσουν ίχνη και στάμπες πάνω του.

Συνιστάται η προσοχή από επικίνδυνες εστίες και προτείνεται η χρήση vapona, ενός ειδικού σκευάσματος με εντομοκτόνα δράση που διατίθεται στο εμπόριο.

5. Οριζόντια και όχι κάθετη αποθήκευση

Τα χαλιά σας θα πρέπει να αποθηκεύονται σε οριζόντια θέση και αυτό γιατί όταν φυλάσσονται κάθετα τότε το βάρος που πέφτει στο κατώτερο τμήμα του χαλιού δημιουργεί τσαλάκωμα, τσάκισμα στις άκρες και φθορά της εξωτερικής του μορφής.

Προτιμήστε να τοποθετείτε πάντα τα χαλιά και τις μοκέτες σας οριζόντια χωρίς να τους ασκείται πίεση και βάρος.

6. Χρησιμοποιήστε χαρτοταινία

Προκειμένου να δέσετε με ευκολία το χαλί σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια χαρτοταινία.

Αφού προσδιορίσετε πρώτα το πιο ευαίσθητο μέρος του χαλιού σας το οποίο μπορεί να είναι είτε το πίσω μέρος του είτε το μπροστινό του (πέλος), κυλήστε το κατά το τύλιγμα βάζοντας την πιο εύθραυστη πλευρά του προς τα μέσα.

Μπορείτε με τη βοήθεια μιας ράβδου ή κονταριού να συνεχίσετε διατηρώντας ίσιο το χαλί. Τέλος, περιτυλίξτε με τη βοήθεια της χαρτοταινίας.

7. Ελέγξτε για φθορές

Πριν αποθηκεύσετε το χαλί σας, καλό θα ήταν να ελέγξετε για τυχόν φθορές που μπορεί να επιδεινωθούν κατά το τύλιγμα του και λόγω των συνθηκών αποθήκευσης.

Μάθετε περισσότερα στο σχετικό άρθρο μας για τις φθορές που μπορεί να παρουσιάσει ένα χαλί και πως μπορούν να διορθωθούν.

Οι ομάδα μας είναι διαθέσιμοι για να σας βοηθήσει σε οτιδήποτε απορία η προβληματισμό έχετε σχετικά με την επιδιόρθωση χαλιού.

Πόσο καιρό μπορώ να έχω τυλιγμένο και αποθηκευμένο το χαλί μου;

Είναι καλό να ελέγχετε το χαλί σας ανά δύο το πολύ μήνες καθώς βρίσκεται αποθηκευμένο.

Συνεπώς, θα πρέπει να ξετυλίγεται το χαλί ανά κάποια χρονικά διαστήματα ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει σκόρος ή δεν έχει αναπτυχθεί μούχλα.

Προκειμένου να απομακρύνεται η σκόνη που λειτουργεί αρνητικά για τα χαλιά μας, θα πρέπει να πραγματοποιείται συχνός καθαρισμός κατά το ξετύλιγμα του χαλιού.

Με ποιον τρόπο μπορώ να αποθηκεύσω ένα χαλί εξωτερικού χώρου τον χειμώνα;

Η αποθήκευση ενός χαλιού εξωτερικού χώρου γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που φυλάσσονται και τα χαλιά εσωτερικού χώρου ακολουθώντας τα ίδια βήματα.

Μπορώ να φυλάξω το χαλί μου σε έναν χώρο του σπιτιού επάνω στο πάτωμα;

Όταν το χαλί είναι εκτεθειμένο στο πάτωμα συνεχόμενα και δε φυλάσσεται σε ειδικές συσκευασίες και προσεγμένους χώρους, τότε μπορεί να ευνοηθεί η ανάπτυξη της υγρασίας λόγω της απότομης εναλλαγής του κρύου και της ζέστης και συνεπώς να προκληθεί μούχλα και φθορά.


Για κάθε πληροφορία σχετικά με τους καθαρισμούς και τη φύλαξη των χαλιών σας, η ομάδα της Multiclean είναι πάντα διαθέσιμη να σας εξυπηρετήσει. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Με προτεραιότητα την ασφάλειά σας.

Στη Multiclean, η προστασία των πελατών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Για το λόγο αυτό, έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά σας σε κάθε στάδιο των υπηρεσιών μας. Το προσωπικό μας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του Covid-19, φοράει μάσκα και υποβάλλεται σε τακτικούς έλεγχους και θερμομετρήσεις.

Συμβουλές & Προσφορές

Κερδίστε επιπλέον 5% έκπτωση με την εγγραφή σας στα ενημερωτικά emails μας και λάβετε μοναδικές συμβουλές καθαρισμού, περιποίησης και άλλες προσφορές.